Doping: gezond wantrouwen tijdens de Tour

sitestat

16-07-2013 UITZENDING - VERSLAG ERIK VAN PROOIJEN

 

Hoewel nog geen renner uit de Tour de France is gepakt en uit de wedstrijd gezet, hangt doping als een zwaard van Damocles boven het wielerevenement. Chris Froome, de geletruidrager in de Tour de France, versloeg afgelopen zondag al zijn concurrenten op de legendarische Mont Ventoux en boekte de mooiste overwinning uit zijn carrière. Gisteren tijdens de rustdag kreeg hij direct vragen over dopinggebruik voorgeschoteld. Froome was daar niet van gediend en verliet gepikeerd de persconferentie.  

En met Bauke Mollema als tweede in het klassement  doet Nederland na jaren weer mee in de top van het mondiale wielrennen. Er is zelfs sprake van een (bescheiden) tourkoorts. Maar al te kritische beschouwingen met betrekking tot dopinggebruik door Nederlandse renners zijn nu even niet gewenst, zelfs niet nadat deze winter bleek dat we al vele jaren zijn voorgelogen door de wielerwereld.

Volgens analisten is door minder gebruik van stimulerende middelen sprake van 'nivellering' in de sport, en sinds de invoering van het bloedpaspoort in 2008 zijn dopingzondaars eerder uitzondering dan regel.

Dopingtestst zijn echter niet waterdicht. Mannen als Lance Armstrong, Jan Ullrich en Miguel Indurain werden tijdens hun actieve carrière nooit betrapt op doping. Toch hebben ze, bleek later, doping gebruikt. Kennelijk vallen alle tests op een of andere manier te omzeilen.

Zijn er dan andere manieren om doping op te sporen? Volgens de Fransman Antone Vayer wel: er moet onder meer gekeken worden naar het vermogen van renners en het wattage dat zij produceren. Hij vergeleek 21 renners uit de afgelopen dertig jaar op hun klim van de Alpe d’Huez - de legendarische berg die dit jaar twee keer op het programma staat- en andere sleutelbeklimmingen in de Tour.

Vayer beweert dat Froome sneller de Ventoux op ging dan Armstrong en Pantani, zijn favoriete 'mutanten'. En het belangrijkste van al: hij haalde op die berg 418 watt vermogen, hetgeen hem (Froome) zeer verdacht maakt. 

Daarnaast spreekt EenVandaag met inspanningsfysioloog en trainer van de Garmin-wielerformatie Adrie van Diemen.

Écrire commentaire

Commentaires: 0
Skins